1 november 2022

Zwitserland - Thunersee en Thun

Zoals in het vorige blog (Zwitserse vlinders) beloofd, deze keer foto's van de omgeving van de Thunersee (het Meer van Thun). Het meer is genoemd naar de stad Thun aan het noordwesten van het meer. Eerst even een stukje historie: Na de laatste ijstijd vormde zich daar waar nu de Thunersee en de Brienzersee liggen, de Wendelsee. Door materiaal, zoals bijvoorbeeld kiezelstenen of zand, dat door de rivieren meegenomen werd naar de Wendelsee, werd in het midden van het meer een ophoping gevormd. Hier ligt nu de plaats Interlaken. De naam Interlaken is een samenvoeging van inter (= tussen) en laken (lacus = meer). Aan de westkant van Interlaken ligt de Thunersee en aan de oostkant ligt de Brienzersee. 

Tot zover de historie en nu terug naar het heden. 'Ons' vakantiehuis (het onderste gedeelte is voor ons) staat in het plaatsje Aeschi bei Spiez. Het dorp ligt op 850 meter hoogte.

Aan de ene kant van het dorp heb je mooi uitzicht over de Alpen en aan de andere kant een mooi uitzicht over het meer. 

Uitzicht richting Thun

Uitzicht richting Interlaken

Foto's van de Alpen komen in één van de volgende blogs over Zwitserland aan de beurt.

Over zowel de Thuner- als de Brienzersee vaart, naast de moderne schepen, een radarboot. De radarboten zijn jaren geleden gerestaureerd en een bezienswaardigheid op beide meren. 
De boten verbinden de diverse plaatsen/plaatsjes langs het meer met elkaar. 

radarboot 
 
nieuwe boot

De foto van de radarboot is niet helemaal scherp in dit blog. Waarom? Geen idee; de originele foto is wel scherp. 

Tegenwoordig ben je natuurlijk niet meer afhankelijk van de (radar)boot om van de ene kant naar de andere kant van het meer te komen. De weg langs het meer loopt door de verschillende plaatsen en plaatsjes die aan het meer liggen. Dit gedeelte is mijn favoriet.  
De foto's zijn met mijn telefoon vanuit de auto gemaakt omdat er nergens een plekje is om de auto langs de kant te zetten.  

Foto's van Interlaken heb ik niet. Interlaken trekt heel veel (niet actieve) toeristen aan en is daardoor een 'stad' dat voor een groot gedeelte uit kolossale hotels bestaat. Wij rijden er wel door heen of doen er boodschappen als het zo uitkomt, maar daarna is het weer snel wegwezen. Wij zijn meer van de kleine plaatsjes en de bergen. 

Thun daarentegen is wel een leuke stad met historische gebouwen, indrukwekkende hoge trottoirs, een kasteel en een prachtig uitzicht over het meer met in de verte de Alpen.
Thun dankt zijn naam aan het Keltische woord Dunum, wat vestingstad betekent.
Het kasteel (Schloss Thun) is het symbool van de stad. De torens zijn tussen de jaren 1180 en 1190 gebouwd. In deze torens is een historisch museum ondergebracht met vondsten uit de laatste 800 jaar die betrekking hebben op de regio en zijn geschiedenis. Het pronkstuk van het kasteel is de gerestaureerde ridderzaal uit het jaar 1200. 


Het raadhuisplein met het raadhuis uit het jaar 1600De historische verhoogde trottoirs in de oude binnenstad van Thun zijn uniek. Zowel boven als beneden zijn winkeltjes en een paar eetgelegenheden gevestigd. 
Thun heeft 2 historische houten voetgangersbruggen met stuwen over de rivier de Aare. De Aare ontspringt aan de Oberaargletsjer in de oostelijke Berner Alpen en loopt via de Brienzersee en Thunersee richting Bern. Daar stroomt de Aare verder richting Bielersee om uiteindelijk uit bij Koblenz, na 291 km afgelegd te hebben, uit te monden in de Rijn. Tot zover het eerste blog over Zwitserland. Omdat wij al vele jaren in dit gedeelte van Zwitserland komen, maak ik tegenwoordig minder foto's van de omgeving. Daarom heb ik zowel oude als nieuwe foto's gebruikt. Ik hoop dat de oude foto's niet storend gevonden worden.


3 opmerkingen:

 1. Bellissime foto di Thun.Adoro la Svizzera.Ciao

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Annette.

  Heel mooi is het daar.
  Mooie foto's heb je gemaakt.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie omgeving die je onder mooie omstandigheden hebt bezocht. Zwitserland ken ik voornamelijk van er doorheen reizen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om mijn blog te bezoeken.
Dank je wel voor je een reactie.

Groetjes,
Annette