22 juli 2022

Bij mij in de buurt .......... het zoemt en fladdert in de vlindertuin

De zaadjes die de Gemeente Almere een paar weken geleden ingezaaid heeft in de vlindertuin, zijn inmiddels uitgegroeid tot mooie vlinder- en bijenlokkende planten. Het is een prachtig gezicht, een heel veld in paarse kleuren van de Phacelia en de Bernagie (ook Komkommerkruid genaamd), hier en daar afgewisseld door het felle geel van het mosterdzaad. 

Phacelia

Bernagie (komkommerkruid)

Mosterdzaad

Vooral de hommels en de honingbijen hebben de weg gevonden naar de vlindertuin. Ze trekken zich nergens wat van aan en vliegen vrolijk zoemend van bloem naar bloem. Voor mij dus een mooie kans om ze te fotograferen.

honingbij

aardhommel

aardhommel

In eerste instantie zag ik geen enkele vlinder. Na een paar keer heen en weer gelopen te hebben, zag ik in de schaduw dit boomblauwtje heel rustig op een plant zitten. Op een gegeven moment begon zij een beetje rond te draaien en legde zij, volgens mij, een eitje op een blaadje van de bloem. Ik kon het niet zo goed zien, maar zag een klein wit bolletje op het blaadje wat er eerder niet op zat. Om haar niet te storen ben ik niet dichterbij gaan kijken.

Alsof het afgesproken was of misschien omdat de zon achter de wolken vandaan kwam, lieten zich na het boomblauwtje meerdere vlinders zien. Op de vlinderstruik zaten de dagpauwoog, de atalanta, gehakkelde aurelea en het landkaartje. Van de eerste twee soorten staan foto's in mijn vorige blog, dus onderstaand foto's van de gehakkelde aurelea en het landkaartje. Het koolwitje op de brandnetels was het laatste vlindertje dat zich liet zien.

gehakkelde aurelea

landkaartje

landkaartje

koolwitje

Ook deze keer wilde het koolwitje niet op zijn best op de foto en hield hij zijn vleugels stijf op elkaar. Misschien volgend jaar beter. 

Dit is ,wat mij betreft, het laatste blog met foto's van vlinders voor dit seizoen. Alhoewel, als ik over een paar weken in Zwitserland op vakantie ben en ik heb de kans om de koninginnepage te fotograferen, dan komt die vast nog een keertje in een blog voorbij. 

 


 

7 opmerkingen:

 1. Hoi Annette.

  Wat tof dat je dit zo in de buurt hebt.
  Prachtige foto's heb je kunnen maken.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Annette,
  Zoals je hebt gemerkt zijn bloemenrijke tuinen aantrekkelijke voor o.a. vlinders. Met voldoende geduld kan je er dan mooie plaatjes van maken. Ik denk dat je t/m augustus nog volop kansen zult krijgen om vlinders te fotograferen.. En wie weet heb je geluk in Zwitserland.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Annette
  dein Garten ist sehr Insektenfreundlich, sehr schön
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hallo Annette,
  Wat leuk als je zo'n bloemrijke locatie in je omgeving hebt waar van alles fladdert en zoemt. Mooie vlinder foto's. Jaloers op het landkaartje, die heb ik 1 keer gezien, maar geen foto kunnen maken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie fotos. Een landkaartje heb ik nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anette,

  Mooi joh. Ze zijn mij meestal te vlug af maar bij jou staan ze er goed op.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om mijn blog te bezoeken.
Dank je wel voor je reactie die je achtergelaten hebt.

Groetjes,
Annette