13 mei 2022

Bij mij in de buurt ......... een rondje door het park

Eerder had ik het idee opgevat om in dit blog aandacht te besteden aan de Floriade in Almere. De dag na de opening op 14 april jl. waren er vrijwilligers uitgenodigd die zich inzetten voor het groen in Almere, uitgenodigd voor een rondleiding. Eén van die vrijwilligers ben ik dus. Het weer werkte jammer genoeg niet echt mee; veel wind en donkere wolken en de Floriade was nog niet helemaal klaar. De foto's die ik gemaakt heb, zijn dan ook niet de foto's geworden die ik hier zou willen laten zien. Misschien ga ik later nog een keertje naar de Floriade toe en kom dan met mooiere foto's terug.

Het wordt nu een blog met foto's die ik onder andere in het park bij mij in de buurt gemaakt heb. Het rondje begint in het vlinderveld. 

De seringenboom staat volop in de bloei en ruikt heerlijk. Ik had verwacht bij de bloemen een paar vlinders of andere insecten aan te treffen, maar nee hoor deze keer helaas niet. 

De appelboom geeft nog prachtige bloesem. Net een klein stukje Betuwe maar dan in Almere. 

Het bonte zandoogje was de enige vlinder die zich liet zien. Tot nu toe heb ik hier bijna nog geen vlinders gezien. Af en toe vliegt er een koolwitje of een citroenvlinder voorbij om vervolgens weer te verdwijnen in de wildernis van struiken. Ik hoop dat dat gaat veranderen als de vlinderstruiken straks in bloei staan. 

Helemaal aan het einde van het vlinderveld, stond een grote pol knikkend nagelkruid met mooie, kleine bloemetjes. 

Na het vlinderveld verder het park in. Op meerdere plekken in het park zijn zadelzwammen te vinden. De zwammen zijn waanzinnig groot en hebben een doorsnee van ik denk zo'n 40 tot 50 cm. 


In het gras langs de vaart is veel fluitekruid te vinden, soms afgewisseld door koolzaad. Een mooie combinatie om te zien, het wit van het fluitekruid en het felle geel van het koolzaad. 

Het madeliefje kennen wij natuurlijk allemaal. Wie heeft ze vroeger niet geplukt om er een ketting van te maken of als een boeketje aan je moeder te geven. 

Langs het afwateringsslootje vond ik hondsdraf met zijn mooie kleine bloemetjes. Dus maar weer even door de knieën om een foto te maken.

Even verderop staat een hele grote rode paardenkastanje. De bloemen werden druk door hommels bezocht.

Via de kinderboerderij ben ik weer richting huis gelopen. Bij de kinderboerderij stonden een aantal schapen met bruine lammetjes te grazen. 
Kennelijk wilden zij niet zo graag op de foto. Alsof het afgesproken was draaiden zij zich allemaal te gelijk om en liepen weg. Mooi hoor zo'n foto van de achterkant.

Snel naar de andere kant van de weide gelopen voor een foto van de voorkant. Toch wel leuker als je hun koppen kunt zien. 

Na nog even bij de schapen te hebben staan kijken, werd het tijd om terug naar huis te gaan. Dat naar huis gaan, is bij mij nog wel eens een ruim begrip. Meestal zie ik nog zoveel mooie dingen.

Zoals bijvoorbeeld deze pinksterbloem die langs de sloot boven het gras probeerde uit te komen. Hier kan je toch niet zomaar aan voorbij lopen?

Een klein stukje verder tussen het groen in een gemeenteperkje stond dit spoorkuid

en deze akelei. Deze mooie planten kan je toch ook niet zomaar voorbij lopen zonder te fotograferen?

Twee stappen verder, stond daslook. Eerst de struiken opzij geduwd en daarna heb ik mij in allerlei bochten gewrongen voor een foto. 

Nu is het alleen nog het plantsoen over lopen en dan ben ik thuis, maar wat staat daar voor iets paars tussen de uitgebloeide tulpen en narcissen?

Het is knoopkruid! Jammer dat de rest van de bloemen al uitgebloeid is. Nu was het een beetje rommelig om het knoopkruid heen.  

En hé, de klaprozen bloeien ook weer 

en de rotsooievaarsbek. Allebei vlakbij mijn achtertuin. Leuk een beetje kleur in het steegje!

Uiteindelijk weer thuis met heel wat foto's, maar ik heb vast nog wel iets moois gemist. Nou ja, dat is dan voor de volgende keer.

 
 


 

5 opmerkingen:

 1. Bij ons staat het ook op de agenda maar we wachten nog even af...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie fotos van je rondje in het park. Soms zie je dichtbij huis ook mooie dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Annette
  schöne Blütenbilder, sehen sehr schön aus
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Annette,
  De natuur is vaak dichtbij. Als je goed oplet is er van alles te zien, of je wilt fotograferen of niet.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Annette,

  Een prachtige serie voorjaarsbloemen laat je hier zien en een prima alternatief voor de Floriade lijkt me. Wat leuk als je zo dicht bij huis zo'n variatie aan wilde planten kunt aantreffen, zo zie je voordeel van een local patch, je kunt er in een verloren uurtje zo nog maar te voet een prachtige serie schieten.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen