7 januari 2022

De Veluwe eind november/begin december 2021

De laatste week van november en de 2 eerste weken van december van het afgelopen jaar waren wij op de Veluwe. Het is, ongeacht het weer, heerlijk om daar te zijn. Natuurlijk hoop je op in ieder geval droog weer, maar ook een paar dagen mooi winterweer koud met zon en dagen met mist (en zon). De mist maakt de bossen altijd een beetje mysterieus en daar hou ik van. Helaas overheerste deze 3 weken de regen, zoooo jammer!

Het begon koud met zelfs een beetje sneeuw! Toen het begon te sneeuwen kreeg ik meteen hoop op zo'n pak sneeuw als er aan het begin van het jaar (februari) gevallen was. Maar nee hoor, het bleef bij een beetje poedersneeuw dat één dag is blijven liggen. Nou ja, toch wat sneeuw gehad.


In Gelderland staan veel kastelen waaronder Huis Zypendaal bij Arnhem, een buitenplaats uit de 18e eeuw. Tijdens de 2e wereldoorlog lag er op het terrein van Huis Zypendaal de enige Duitse erebegraafplaats. De Duitsers noemden het Ehrenfriedhof Zypendaal. Tot 17 september 1944, het begin van de slag om Arnhem, vonden hier begrafenissen plaats met groot militair ceremonieel. In 1948 werden de (ongeveer 1.700) lichamen geborgen en overgebracht naar de Duitse begraafplaats bij Ysselsteyn. Daarna zijn er op deze plek bomen geplant en is er vandaag de dag niets dat herinnert aan de begraafplaats. 
Huis Zypendaal is voor een deel als museum ingericht. In de overige ruimtes is het centraal kantoor van Geldersch Landschap en Kastelen gehuisvest.  


Als wij dan toch in Gelderland zijn, wil ik graag ook nog naar Landgoed Staverden. Op mijn website onder Historie kun je meer lezen en foto's bekijken over Landgoed Staverden Ik laat nu alleen een paar foto's zien van het landgoed in de herfst/winterkleuren. 

De mist heeft zich ook nog een paar dagen (goed) laten zien. Niet met, zoals gehoopt, het zonnetje erbij en dus ook geen mooie zonneharpen. Gewoon grauw en hartstikke waterkoud. 


Zoals hierboven te zien is, waren de bomen al erg kaal. Het meeste blad lag op de grond. Toch hing er heel af en toe nog een blaadje aan de takken en zat er, voor nog een beetje kleur, aan een enkele struik een rood besje. 
In tegenstelling tot bij ons thuis in Almere, waren er op de Veluwe nog best wat paddenstoelen te vinden. Ik heb er een paar collages van gemaakt omdat anders deze pagina veel te lang wordt.
Tenslotte sluit ik af met een zonsondergang in het bos. Zelf vind ik het een wat rommelige foto, maar het licht was voor een kort moment zo mooi.
6 opmerkingen:

 1. Misschien een beetje jammer van het weer, maar het blijft een prachtige streek om je vrije tijd door te brengen. Bedankt voor de vele mooie sfeervolle beelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Annette.

  Prachtige foto's heb je gemaakt.
  Super mooi.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Annette,
  Als ik deze beelden bekijk dan zie ik dat er in de genoemde periode nog behoorlijk veel te zien is. Bovendien krijg je een goede indruk van de kille, serene, winterse sfeer die in dat gebied kan hangen. Ook al heb je niet de omstandigheden getroffen waarop je gehoopt hebt, je kan toch wel terugkijken op een mooie vakantie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Annette.
  Mooie foto's die maakte op de Veluwe.
  Voor mijn zijn nr. 10 / 11 / 12 het allermooist.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Annette,

  Hele mooie foto's van kastelen en landgoederen waarvan wij er ook een aantal gezien hebben. Mooie herfsttinten en mooie composities maar ook je "mistfoto's" mogen er zijn. Verder kreeg je een flink aantal paddenstoelen voor je lens waarvan je leuke composities hebt gemaakt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. je hebt een paar heel mooie en ook voor mij bekende plekjes gevonden en gefotografeerd Annette, schitterende serie.

  BeantwoordenVerwijderen