23 februari 2020

De zeehonden van Ecomare

Een weekendje Texel is niet compleet zonder een bezoekje aan Ecomare. Sinds 1952 worden hier zeehonden opgevangen. In het algemeen zijn het zeehonden in hun eerste levensjaar. Zij zijn ziek of verzwakt of zijn hun moeder in de zoogperiode kwijtgeraakt. Als de zeehonden zo'n 30 kg wegen worden zij weer vrijgelaten in de Noordzee.

Door de storm van de afgelopen weken is het op dit moment druk in de opvang; 11 grijze zeehonden en 6 gewone zeehonden. De grijze zeehonden zijn deze winter geboren (in de maanden januari en februari). De kans dat een pup in de problemen komt zijn de eerste levensmaanden het grootst. De gewone zeehonden zijn wat ouder, zij zijn zo'n driekwart jaar, en zitten vooral door longworminfectie in de opvang. In hun eerste jaar zijn vooral de gewone zeehonden hier vatbaar voor.

Zeehonden raken niet aan mensen gehecht. Het zijn wilde dieren en dat blijven ze ook. Hierdoor kunnen zij zich straks zonder problemen weer zelfstandig redden in zee.


Dit is één van de 2 Bruinvissen die permanent bij Ecomare verblijven. Het zijn 2 mannetjes die zich niet in de natuur kunnen redden. Ze zijn allebei als jong dier opgevangen door SOS Dolfijnen nadat zij hun moeder waren kwijtgeraakt. Hierdoor hebben zij niet geleerd om te jagen en is hun kans op overleven in de natuur nul.Tot volgende keer!

Annette

6 opmerkingen:

 1. Mooie en leuke fotos Annette, zeehonden zijn wel heel nieuwsgierig naar mensen. Mooi die bruinvis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie Caroline. Hartstikke leuk!
   Het zijn echt knuffeldieren om te zien die zeehondjes. Je kan je niet voorstellen dat het zulke grote rovers zijn als je die grote, lieve ogen ziet.

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
 2. Hoi Annette,
  een lekker spammer hierboven!
  Gelijk aanklikken in je beheer als spammer.

  Maar inderdaad, altijd leuk om de zeehonden te zien. Ik kom wel vaker even op Texel maar ik ben nog nimmer naar ecomare geweest, Misschien toch maar eens doen!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Helma,
   Wat bezielt zo iemand om dit (ongevraagd) op iemand anders zijn (of haar) pagina te zetten? Het stoort mij echt heel erg.
   Dank je wel voor je tip om hem via aan te klikken als spammer. Ik heb het ook al bij Google gemeld, maar heb geen idee of zij er wat mee doen.

   Ecomare is echt een aanrader. Het is zulk mooi en goed werk wat zij hier doen.
   Lekker hè, zo af en toe even lekker uitwaaien op Texel?!

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
  2. Soms heb je zomaar een spammer en die kan dan op vele blogs van je zo'n bericht zetten. Als je deze als spammer aanmerkt dan komt hij als het goed is niet meer tenzij hij een ander ip adres gebruikt. Maar die kan je dan ook weer blokkeren '-)

   Verwijderen
 3. Ik ben dus ooit een keer op Texel geweest en heb verzuimd dit te bezoeken
  dus moet ik nog een keertje terug om dat goed te maken :-)
  we hebben in middels in Stellendam ook een zeehonden opvang, daar ben ik wel al geweest.
  Groetjes, Bram

  BeantwoordenVerwijderen