19 mei 2019

Familie Knobbelzwaan (Cygnus olor)

Vorig jaar was er bij mij in de buurt een Zwanennest. Bijna iedere dag kwam ik er wel langs en kon dus mooi in de gaten houden wanneer de kleintjes geboren zouden worden. Alleen er kwamen geen kleintjes...... Tot mijn schrik was op een dag het nest verlaten en waren de eieren weg. Wat er gebeurd is, zal altijd een raadsel blijven al heb je natuurlijk wel een vermoeden. Zó triest! Helaas is er dit jaar geen nieuw nest en zijn de zwanen ergens ander heen gegaan.
Ik moet toegeven ……. het zijn nog een keer foto's uit het archief, maar ik hoop eerdaags weer nieuwe foto's te kunnen maken.

Over de Knobbelzwaan
De Knobbelzwaan kan een spanwijdte van 2.40 meter bereiken en is daarmee de grootste watervogel. Hij is 140 tot 160 cm groot (en dan te bedenken dat ik zelf 161 cm ben …..). Met zijn 10 tot 12 kg behoort de Knobbelzwaan tot de zwaarste vliegende dieren. De hals heeft het grootste aantal halswervels van alle vogels, namelijk 26. Tussen het mannetje en het vrouwtje zit qua uiterlijk weinig verschil. Het mannetje is groter en heeft een zwaardere nek. Boven de snavel van het mannetje zit een knobbel. In de lente zwelt deze knobbel aan en wordt de snavel roder.

Het nest van de Knobbelzwaan is een groot bouwsel van plantenmateriaal (voornamelijk riet en waterplanten). Het vrouwtje broedt tot 38 dagen op 5 tot 8 ovale eieren van ongeveer 11 cm.
Het vrouwtje sist luid tegen alles wat te dicht bij het nest komt. Als haar waarschuwingen in de wind worden geslagen, valt zij aan. Vooral in de broedtijd kan het mannetje ook behoorlijk agressief zijn territorium verdedigen. Broedpartners blijven vaak hun hele volwassen leven bij elkaar. Per jaar hebben Knobbelzwanen maar één nest.

De jongen blijven een heel jaar bij de ouders. Voor vogels is dit erg lang. De jongen verlaten wel spoedig het nest en kunnen na 4 tot 5 maanden vliegen. De ouders dragen de jongen, net als bij Futen, op de rug. Ze worden door beide ouders verzorgd. Wanneer ze het verenkleed van een volwassen zwaan krijgen, verjagen de ouders de jongen. In het 3e jaar zijn de vogels echt volwassen. Daarna vormen de jonge vogels een groep, die behoorlijk groot kan zijn.

Dagelijkse wasbeurt ……. 

Heerlijk dat ochtend zonnetje …….

Oei, lastig plekje …….

Heb je haar ook weer met haar camera, zucht  …….
 
Ik hou je in de gaten hoor …….

Zo'n grote vis gezien ……. (visserslatijn?????)

Ochtendgymnastiek …….
 
Me and my shadow …….
 


Huhhh?
Het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk is volgens een oude wet eigenaar van alle wilde Knobbelzwanen in Engeland en Wales. Deze wet dateert uit de middeleeuwen toen zwanenvlees een delicatesse voor de rijken was.

Bron: Wikipedia

Leuk dat je mijn blog bezocht hebt en graag tot volgende keer!
Annette


13 opmerkingen:

 1. Mooie foto's van deze prachtige vogels Annette
  leuk ook die info, weer wat geleerd over deze vogels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je leuke reactie Bram! Eigenlijk heb ik best al wat foto's van zwanen gemaakt, maar iedere keer als ik ze zie en ik de mogelijkheid heb om ze te fotograferen, kan ik het toch weer niet laten. Ze zijn ook zo mooi, groot maar toch heel sierlijk. En de kleintjes zijn natuurlijk heel aandoenlijk.

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
  2. Dat zelfde heb ik bijvoorbeeld met molens en tulpen, en ook zwanen, heb tientallen foto's er van en toch steeds maak ik opnieuw foto's van deze onderwerpen :-)

   Groetjes, Bram

   Verwijderen
 2. Mooie fotos Annette. Ik ben zondag ook naar een zwanennest geweest, helaas was de zwaan met kuikens al op reis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer dat je net te laat bij het zwanennest was! Misschien zie je ze de volgende keer ergens in de buurt rondzwemmen.

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
 3. Hoi Annette,

  Ook al zijn de foto's dan al wat ouder (heb ik ook regelmatig) heb je toch een leuke serie van deze knobbels. Ik vind nr. 6 die met de gespreide vleugels de mooiste.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je leuke reactie Ad! Ik vond de zwaan met zijn gespreide vleugels ook behoorlijk imposant om van dichtbij te zien, maar ook heel mooi.
   Ik hoop dat je nog eens op mijn blogpagina terugkomt.

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
 4. Nooit geweten dat er vroeger zwanenvlees werd gegeten!!!!
  Maar if deze foto's nou uit het archief zijn of niet, het zijn gewoon hele mooie plaatjes. Jammer van het zwanennest met de weggeroofde eieren.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist het ook niet dat er in het verleden zwanenvlees gegeten werd. Wat bizar hè, dat daardoor het Staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk eigenaar van de wilde zwanen in Engeland is. :-)

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Thank you very much for your nice comment and your visit to my blogpage Maria! Hope in the future you will visit my page again :-).

   Greetings,
   Annette

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Vielen Dank für deine Kommentar Michael. Ich freue mich über deines Besuch.

   Liebe Gruss,
   Annette

   Verwijderen