13 februari 2019

Texel

Begin februari ben ik voor 3 dagen naar Texel geweest. Lekker even uitwaaien na een hele drukke januari maand én herinneringen ophalen. Vanaf mijn 3e tot en met mijn 7e jaar ging ik met mijn ouders op vakantie naar Texel en omdat een vriendin van mijn moeder in Den Burg woonde, gingen wij daar, buiten de vakanties, regelmatig naar toe.

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km.
Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed (grote overstroming tussen die ontstond toen de Noordzee tussen het huidige Huisduinen (dorp bij Den Helder) en Texel door de duinenrij brak) van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, in de 17e en 19e eeuw werd Eierland (noordelijke deel van Texel) verbonden met Texel en werd het daar onderdeel van.
(Bron: Wikipedia)

De molen van Eierland

Strand bij de Cocksdorp (Noordelijkste puntje van het eiland)

Strand en duinen bij de Cocksdorp

Strand en duinen bij de Cocksdorp
 
Vuurtoren Eierland (bij de Cocksdorp)
 
Vissersvloot van Texel
 


Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee op Texel. Het combineert opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Hier worden sinds 1952 zeehonden opgevangen. In het algemeen zijn het zeehonden in hun eerste levensjaar. Ze zijn ziek of verzwakt of zijn hun moeder kwijtgeraakt in de zoogperiode. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden in de opvang. Af en toe worden ook andere zeehondensoorten opgevangen zoals de ringelrob.


In het algemeen zijn het zeehonden in hun eerste levensjaar. Ze zijn ziek of verzwakt of zijn hun moeder kwijtgeraakt in de zoogperiode. Als de dieren zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder zijn er ook een aantal (blinde) zeehonden en 2 jonge bruinvissen die niet meer kunnen worden uitgezet. De bruinvissen zijn op een veel te jonge leeftijd hun moeder verloren en hebben hierdoor het overleven in de zee niet kunnen leren.

2 Blinde zeehonden

Zeehond herstellende van een oogontsteking. Wordt weer teruggezet. 

Zeehond herstellende van een oogontsteking. Wordt weer teruggezet.

Blinde zeehond
 
Ringelrob
 
Bruinvis

Bruinvis
 
De Slufter is een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte op Texel, die in open verbinding met de Noordzee staat, waardoor een kwelderlandschap (Kwelder is een begroeide buitendijks landaanwas en komt alleen bij erg hoog water onder water te staan) is ontstaan.
De Slufter is deel van het Nationaal Park Duinen van Texel en is eigendom van Staatsbosbeheer.
Er is nog zoveel meer te zien op Texel, maar daar was de tijd te kort voor. Een goed excuus om nog een keertje terug te gaan.


Tot de volgende keer!
Annette


 
 
 

12 opmerkingen:

 1. Hoi Annette,
  Hele mooie serie foto's. Altijd bijzonder om op een waddeneiland te zijn, zeker voor jou als je daar veel herinneringen hebt.
  Mooie sfeervolle beelden en mooie foto's van de zeehonden en bruinvissen.

  groetjes,
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Els,
   De zeehondjes zijn net knuffelbeesten, alleen hangt er wel een bordje bij "pas op, ze bijten". Tsja, het zijn en bijven toch echte rovers.
   De bruinvissen wilde niet op de foto. Die 2 waren zich echt aan het uitsloven. Heel snel rondjes zwemmen, vlak voor je naar boven komen, even aankijken en hupsakee weer onder water. Uiteindelijk heb ik toch een foto kunnen maken die "toonbaar" was :-)).

   Groetjes,
   Annette

   Verwijderen
 2. Hoi Annette,
  wat een ontzettende leuke post :-)))))))
  Echt mooi zoals je Texel hier even in het zonnetje zet maar ook je foto's van de zeehonden vind ik super! Lekker dat je er even tussenuit bent geweest (waren wij ook bijna 2 weken terug) Jij ook nog lekker even herinneringen opgehaald en ook lekker genoten :-)
  Ik heb genoten van deze post.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Helma,
  Wat een hartstikke leuke reactie!
  Het was echt heerlijk om weer op Texel te zijn. Ik heb zelfs ons oude vakantiehuis terug kunnen vinden. Zo leuk!
  Ik las het in je laatste blog dat jullie ook even weg waren. Ik hoop dat je net zo genoten hebt als ik heb gedaan.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke fotos Annette. Ik ben nog nooit in Texel geweest. Wel langs de Waddeneilanden gevaren vroeger. Groetjes Caroline
  https://carolinesnatuurfotografie.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Caroline. Texel is erg leuk. Misschien een idee om een keer naar toe te gaan. Ik ben ook een paar keer op Schiermonnikoog geweest. Ook erg leuk, maar weer heel anders.

   Groetjes en een fijne avond,
   Annette

   Verwijderen
 5. Hoi Annette, bedankt om te volgen. Ik heb je bij mijn blogs gezet. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Caroline,
   Jij ook bedankt dat je mij volgt en mijn pagina bij jouw blogs hebt gezet. Ik ga jouw pagina ook bij mijn blogs zetten. :-)).

   Groetjes en tot de volgende keer!
   Annette

   Verwijderen
 6. Hi Annette,
  Thanks for sharing these wonderful photos.
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Maria,
   Thank you very much for your nice comment! I am glad you like my photos. The paintings on your blogposts are very beautiful. Thanks for sharing.

   Many greetings,
   Annette

   Verwijderen
 7. Fijne zondag Annette, groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor jou ook een fijne zondag en geniet van het mooie weer.
  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om mijn blog te bezoeken.
Dank je wel voor je reactie die je achtergelaten hebt.

Groetjes,
Annette